En afspændt hund er en glad hund


Fysiurgisk hundeterapi

De seneste år er der kommet meget mere fokus på fysioterapi og andre terapiformer og vigtigheden af disse. Hos Canis No. 1 er det ingen undtagelse. Her tilbydes fysioterapi til både den unge og gamle hund, hunde der skal holdes ved lige og hunde, der skal genoptrænes. 

Ligesom os mennesker, kan hunden gå rundt med muskelspændinger, restriktioner i leddene og andre belastninger i kroppen, som ikke kun generer og gør ondt, men som også kan give slid og gigtforandringer i det lange løb.

Jo hurtigere vi kan tage fat i de problematikker, der gemmer sig i din hunds krop, jo større er chancen for, at hunden ikke får varige gener af disse eller også kan vi holde problemet nede og i skak og give hunden så mobil og behagelig en hverdag som muligt.

Ved at komme hos en terapeut regelmæssigt og få hunden afspændt, sikrer vi os derfor en hund, der har det bedre i kroppen. Det kan være svært at se med det blotte øje, om hunden har ondt og derfor kan det være en rigtig god idé, at få en uddannet, godkendt terapeut til at tage et kig på hunden. 

Fysiurgiske problemer kræver ofte at hunden bliver tilset af en dyrlæge.

Er jeg den mindste smule i tvivl eller ligger mine kompetencer udenfor din hunds fysiske udfordringer, vil jeg til enhver tid sende jer videre til dyrlægen, inden terapien fortsætter. Dette er for at sikre hundens helbred bedst muligt.  

Jeg stiller ikke diagnoser - dette er dyrlægens arbejde. 

Hos Canis No. 1 er værktøjskassen stor og jeg gør blandt andet brug af

  • traditionel massage
  • kranio sakral terapi
  • ledmobilisering
  • akupressur
  • laserterapi
  • Udstrækning
  • styrketræning
  • genoptræning

4. Træningsøvelser


Nogen gange vil jeg lave nogle øvelser med hunden nede på gulvet. Dette kan være styrkende øvelser, balanceøvelser, et mix eller noget helt andet.

Hvis jeg føler, at det giver mening, vil jeg i nogle tilfælde give dig nogle øvelser med hjem, som du skal lave med din hund, til næste gang vi ses. 

Du vil blive instrueret korrekt i disse øvelser, hvis det bliver relevant.  

5. Spørgsmål og evaluering


Når vi er færdige med terapien, vil jeg besvare evt. spørgsmål - du er også velkommen til at spørge undervejs. Som ejer kan man hurtigt miste overblikket eller kun høre "de skræmmende ord", hvis der er noget, der ikke fungerer optimalt i hundens krop. Derfor giver jeg mig tid til at forklare hvilke udfordringer jeg har fundet og arbejdet med hos din hund. Jeg har både whiteboad, plakater og anatomiske modeller stående, til at illustrere, hvis dette skulle have din interesse. 


6. Efter terapien


Efter terapien er det vigtigt, at du holder din hund i ro resten af dagen, da kroppen skal have lov til at arbejde og restituere. Du kan sagtens lufte din hund stille og roligt, men vild leg, hård træning o. lign er et no-go. 

Du kan opleve, at din hund er træt efter en omgang terapi og du kan også opleve, at den evt er øm. Er du bekymret og utryg, så kontakt mig gerne.


Din hund er ofte tørstig og tissetrængende, efter terapi, så sørg for, at den får tisset af, inden I evt sætter jer ind i bilen og kører hjemad. Vand er tilgængeligt i konsultationen.

Sidst men ikke mindst, aftaler vi om og hvornår næste konsultation skal foregå. 

Hvordan foregår en terapi-time?

1. Inden du og din hund ankommer


Din hund skal være luftet af inden I ankommer. Det gør oplevelsen mere behagelig, hvis din hund ikke skal stå og klemme ballerne sammen på bordet.

Derudover skal din hund være ren, så den er lige til at gå til (Den behøver ikke at være nyvasket, men sørg for at den ikke er smurt ind i mudder, afføring mm). Det er super ærgerligt, hvis vi skal bruge tiden på evt at skulle vaske "dårlig mave" ud af pelsen på hunden :-)

2. Gang- og muskel analyse


Inden vi går indenfor i konsultationen, foretager vi en ganganalyse udenfor. Det foregår på den måde, at din hund i snor går frem og tilbage nogle gange og rundt på en lille cirkel, så jeg kan danne mig et overblik over potientielle problematikker i bevægeapperatet. 

Derefter går vi ind i konsultationen, hvor vi snakker lidt om de problemer, din hund evt. skulle have, samt jeg laver en muskelanalyse af din hund, for at danne et endnu bedre billede, inden terapien går igang.

OBS - Skulle din hund have problematikker, der ligger ude for mit område, vil jeg til enhver tid snakke med dig om, at få tilset hunden af en dyrlæge, inden jeg arbejder videre med den. Det er generelt en god idé at få dyrlægen indover, hvis I tror at den har ondt, inden den kommer ind i min konstultation. 

3. Selve terapien


Fysioterapien foregår på et stort hæve/sænkebord med et blødt tæppe (er hunden bange for bordet, kan vi træne på dette, eller opholde os på gulvet). Jeg gør brug af flere forskellig terapiformer, alt efter hvad der giver mening for din hund. Jeg kan blandt andet gøre brug af massage, ledmobilisering, kranio sakral terapi og laserterapi. 

Der er afsat 60 minutter, men ofte er vi færdige inden da. De 60 minutter er sat, for at der er god tid til hunden. Der er rolig instrumentalt musik lavt i baggrunden, som ofte har en rolig effekt på den nervøse hund. Under terapien vil det være muligt, at give hunden godbidder, for at være en tapper og dygtig hund :-) 

Har du brug for et overblik? 

Massage, ledmobilisering og KST?

A' hva' for noget? 

Massage


De fleste af os kender til massage. Der arbejdes på muskler og bindevæv, med fokus på at løsne spændinger og ømheder. Der bruges forskellige teknikker, for at trække de spændte muskelfibre fra hinanden.

Massage er blandt andet godt for at øge blodcirkulationen, udskillelse af affaldsstoffer, øge elastisitet i muskler, sener og ledbånd, at forebygge skader og en hel række andre fordele.

Ledmobilisering


Ved ledmobilisering manipulerer jeg ikke leddet, som en kiropraktor gør. Jeg går ind og mobiliserer med bestemte teknikker, for at skabe bedre bevægelighed indenfor leddets normale bevægelsesramme. Især hofte, bækken, ryg, lænd og nakkeområdet kan have stor gavn af ledmobilisering

Kranio Sakral Terapi


KST  er en meget blid, men effektiv terapiform, som hovedsageligt bruges ved at gå ind og påvirke kranieknoglerne og korsbåndet, men teknikken kan bruges på hele kroppen, hvor jeg afspænder blandt andet knoglerne, led og muskler og der arbejdes med cerebrospinalvæsken og hjernehinderne. Der er stor fokus på, at "flowet" i kranio sakral systemet fungerer så godt som muligt. 

Indikationer for fysiurgisk terapi


Muskelspændinger

Nedsat bevægelse

Muskelkramper

Stivhed

Vedligeholdelse af kroniske lidelser

Adfærdsændringer / problemer


Kontraindikationer for fysiurgisk terapi


Drægtighed

Cancer

Feber og infektioner

Akut inflammation

Flere medicinske påvirkninger*


*Er din hund på medicin, så lad mig vide det.